Home
Facebook

Flevolandse zeemanshistorie herleeft

Flevolandse zeemanshistorie herleeft Biddinghuizen - 28 mei 2007.  Op zaterdag 16 juni zal Biddinghuizen ter gelegenheid van het Flevoland Shantykoren Festival bevolkt worden door maar liefst vijfhonderd piraten en smartlapzangers die vanaf 13.00 uur optredens zullen verzorgen in De Voorhof en in de feesttent op het evenemententerrein.

Stoere zeelieden, zangers met lappen voor hun ogen, ringen door hun oren, gekleed in hun prachtige kledij, komen zeemansliederen en smartlappen ten gehore brengen. Ons dorp telt vijfduizend inwoners. Dat houdt in dat vandaag zo’n 10% van alle mensen in Biddinghuizen piraat of smartlapzanger is.

Maar liefst negen Flevolandse piraten- en smartlapkoren nemen deel aan dit jaarlijkse festival waarvoor Biddinghuizen dit jaar gastheer is. Waar komt die fascinatie voor deze liederen in onze provincie toch vandaan? Van de vissersplaatsen rond de voormalige Zuiderzee begrijpen we de binding met de zee wel. Maar ons jonge Flevoland heeft, behalve Urk natuurlijk, toch een agrarische achtergrond?

Ook Biddinghuizen heeft wel degelijk een zeemansverleden. De Flevolandse bodem was ooit zeebodem. Het is zelfs het grootste drooggelegde scheepskerkhof ter wereld. In de vruchtbare akkers van ons nieuwe land hebben schepen, die ooit in hun strijd tegen het water van de Zuiderzee vergaan zijn, een laatste rustplaats gevonden. Stille getuigen van een stuk geschiedenis die voorafgaat aan het huidige Flevoland. De plaatsen waar zo’n scheepswrak ligt zijn door Landschapsbeheer Flevoland gemarkeerd met een speciaal bord.

Met de komst van zoveel piraten en smartlapzangers die in Biddinghuizen hun liederen ten gehore zullen brengen herleeft een stuk Flevolandse historie die meestal vergeten wordt, maar die de basis vormt van onze huidige leefomgeving. Tijdens het Shantykoren Festival op 16 juni, als zeemansliederen en smartlappen weer klinken, wordt recht gedaan aan onze geschiedenis.

Kom kijken en luisteren (en misschien wel meezingen) tijdens het Shantykoren Festival op 16 juni in het centrum van Biddinghuizen.

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© 2024 Piratenkoor De Blauwbaarden
Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat